Jelenlegi hely

Péntekre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 14 - 13:22 | Közérdekű
A szerda délutáni busztragédia áldozataira emlékezve péntekre, november 15-re nemzeti gyásznap elrendeléséről döntött a szlovák kormány csütörtöki, rendkívüli ülésén.
Péntekre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

A nemzeti gyász 8.00 órától 20.00 óráig tart, ez idő alatt a zászlókat félárbocra eresztik.

„A félárbocra eresztett lobogókkal csendben emlékezünk mindazokra, akik szerdán hirtelen elhagytak minket. Próbáljuk meg magunkat beleképzelni ebbe a helyzetbe, hogy tudjunk örülni minden pillanatnak. Mutassuk meg közösen szolidaritásunkat, együttérzésünket” - mondta a miniszterelnök.

Pellegrini hozzátette, hogy a szerdai nap további halálos áldozatokat is követelt; Nagyrőcén három, az elárasztott menedékhelyről állatokat mentő nőt sodort el a megáradt Muráň patak.

Nemzeti gyásznapot a közjogi méltóságok halálakor, vagy olyan tragédia esetén rendelhetnek el, amely megrázta az egész társadalmat.

Szlovákiában eddig kilenc alkalommal rendeltek el nemzeti gyásznapot, legutóbb 2016-ban Michal Kováč, volt államfő halálakor. 2009-ben a Breznói járásban történt 12 emberéletet követelő buszbaleset, ezután hirdettek ki legutóbb tömegszerencsétlenséget követően nemzeti gyásznapot.

forrás: Ma7.sk