Jelenlegi hely

Országosan növekszik a vadak okozta közúti balesetek száma

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 23 - 07:05 | Színes
Tavaly az Allianz-SP ügyfelei naponta átlagosan 8 olyan káresetet jelentettek be, amelyet a vadakkal való ütközés okozott. Egész évben a biztosító társaság 3083 esetet regisztrált, a káresetek értéke elérte az 5,4 millió eurót.
Országosan növekszik a vadak okozta közúti balesetek száma

„Az elmúlt 15 évet összehasonlítva ez rekordot jelent, mind az esetek számosságát, mind a kártérítések költségeit tekintve. Az a költség, amelyet az ügyfeleknek a járműjavításokra ki kellett fizetni, meghaladta az 5 millió eurót” - mondja Milan Rajec, a biztosító kárrendezési osztályának igazgatója. Az év első kilenc hónapjában a biztosítótársaság már 2132 vadak okozta kárigényt regisztrált, 3,74 millió euró értékben.

A károk szempontjából a leggyakoribb okozók a szarvasok és az őzek, amelyek hajlamosak az autókerekek alá futni. Olyan szakaszokon jellemzőek, amelyek az erdőkön át, fás növények között vagy a mezők közelében vezetnek. A vadon élő állatokkal való találkozásnak a kockázata fennáll a folyók és vízfolyások közelében is, valamint a vadállat veszélyét figyelmeztető táblákkal jelölt területeken. A vadon élő állatok mellett az egyes szakaszokon a madarak is veszélyeztetik a járművezetőket.

Az ősz a legkockázatosabb időszak, mert a vad gyakrabban tartózkodik a közutak közelében.

A káresetek többségében összetört ablakokat, motorháztető sérülését, illetve a komolyabb esetekben a sofőrök és az útitársak kisebb sérüléseit jelentik be. Ahhoz hogy a káreseteket kifizesse a biztosító szükség van olyan balesetbiztosításra, amely vonatkozik a vadak által okozott károkra is.

A Generali évente átlagosan körülbelül ezer állatok okozta káresetet evidál. Az év első nyolc hónapjában már több mint 800 igényt fizettek ki a gépjárművek balesetbiztosításából. A tavalyi évben a biztosítótársaság összesen 1 315 esetet regisztrált, amelyekre közel 3 millió eurót fizetett ki. Az esetek biztosítási igényei átlagosan körülbelül 2000 EUR.

A vaddal való ütközés esetén a kár általában nem totális. A jármű sérülésének mértéke azonban a vad méretétől vagy a járművezető reakciójától is függ. A legtöbb esetben a kár szélesebb körű.  Az utasok sérülései is a helyzettől függenek, de lehetnek nagyon súlyosak is. Megfigyeltek egy olyan esetet is, amikor a  szarvassal való találkozás után, az agancs áttörte az autó szélvédőjét, és nagyon súlyos fejsérüléseket okozott a sofőrnek” - mondta Katarína Kukurová a biztosítási társaság szóvivője.

forrás: Ma7.sk

Címkék: baleset