Jelenlegi hely

Zajlik az országos verseny járási fordulója

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, február 17 - 14:40 | Kultúra Oktatás
Tegnap és ma tartották, illetve holnap tartják a XXV. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulóját a városi művelődési központ mozitermében, illetve bábszínházában.
Zajlik az országos verseny járási fordulója

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központtal közösen meghirdetett országos versenybe idén is szinte mindegyik (főleg teljes szervezettségű) magyar iskola bejelentkezett a járásból – mondta el portálunknak Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára.

A területi választmány szervezésében Dunaszerdahelyen zajló regionális fordulóba így a három nap alatt mindösszesen mintegy 270-300 tanuló jött, illetve jön el – az iskolai fordulókat követően – megmérettetni magát, jelezte portálunknak Lázok.

A versenyt a művelődési központban avatott szakmai zsűrik bírálják, külön a verset, külön a prózát, kategóriánként is, a következő tagokkal: Fibi Sándor, Kiss Helga, Kovács László, Kulcsár Ferenc, Menyhárt József, Nagy Erika, Nagy Tibor, Sátor Veronika, Szabó Mária, Takács Tímea, Tóth Zsuzsanna és Zirig Árpád.

„Az egyik legnagyobb problémának azt látom, hogy sajnos az itt résztvevő gyerekek már középiskolás tanulóként nem jönnek vissza. A középiskolások, mondhatjuk, mintha elvesztek volna” – figyelmeztetett Lázok Attila.

Az ismert vers- és prózamondó verseny iskolai fordulóit 2016. február 5-ig tartották meg, majd az  egyetemi, körzeti- és járási versenyeket zárják 2016. március 4-éig. Az öt városban, így Szencen, Galántán, Érsekújvárott, Tornalján és Szepsiben megrendezésre kerülő országos elődöntők 2016. március 21–31. között zajlanak majd, míg az  országos döntőre hagyományosan Rimaszombatban kerül sor, 2016. április 28–30. között.