Jelenlegi hely

Vámbéryről tanácskoznak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 11 - 12:58 | Kultúra
Ma és holnap tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Vámbéry Polgári Társulás nemzetközi konferenciáját, melynek ezúttal is városunk ad otthont. A kétnapos rendezvényen az iszlám világ, a Távol-Kelet, a magyar őstörténet, illetve Vámbéry Ármin életének és munkásságának legelismertebb magyar kutatói tartanak előadást.
Vámbéryről tanácskoznak

A konferencia megnyitóján Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd felkérte városunk polgármesterét, hogy ünnepélyesen nyissa meg a konferenciát.

Hájos Zoltán szeretettel köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.

„Vámbéry ugyan nem a város szülötte, de mégis szerdahelyinek mondta magát, számunkra pedig fontos, hogy eszmei hagyatékát továbbvigyük. Büszkék vagyunk arra, hogy innét indult egy szegény sorból származó fiatal, és munkája során világhírűvé vált” - emelte ki a polgármester.

Ahogy eddig, a jövőben is az önkormányzat támogatásáról biztosította a konferencia szervezőit, hiszen városunknak fontos, hogy őrizzük a híres kutató emlékét. Köszöntője végén gyümölcsöző tanácskozást kívánt a résztvevőknek.

Az ünnepélyes megnyitó után Dobrovits Mihály vette át a szót, aki elmondta, hogy ugyan az eredetileg tervezett programhoz képest lesz néhány változás, de ennek ellenére reméli, hogy sikeres lesz a mostani konferencia.

A konferencia első napján a résztvevők - a rendezvény hagyományaihoz híven - megkoszorúzzák Vámbéry Ármin dunaszerdahelyi mellszobrát. Az ünnepségen beszédet mond Vásáry István, az MTA rendes tagja, a Vámbéry PT elnöke.

Pénteken este átadásra kerül az idei Vámbéry-díj. A laudációt Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke tartja, míg a díjat Vásáry István adja át.

A konferencia zárónapján, szombaton további előadásokra kerül sor, majd ezek végeztével Hodossy Gyula, a Vámbéry PT igazgatója értékeli a rendezvényt, illetve mondja el záróbeszédet.