Jelenlegi hely

Ünnepelt az iskola, mely kiradírozhatatlan nyomot hagyott a város életében

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 16 - 08:10 | Kultúra
Ugyan betöltötte a hatvanat, de fiatalosan éli mindennapjait. Csütörtök koraeste kiállításmegnyitóval és koncerttel ünnepelte megalapításának kerek évfordulóját a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola.
Ünnepelt az iskola, mely kiradírozhatatlan nyomot hagyott a város életében

Az iskola igazgatónője, Kollár Katalin köszöntötte a vendégeket, majd Fardics Béla, az iskola művész-tanára mutatta be a kiállító művészeket, akik vagy korábban voltak, vagy jelenleg az iskola tanárai, diákjai. A jubileumi kiállításon a következő művészek alkotásai láthatók: Kiss Márta, Marcela Nagyová, Pápay Gita, Szakáll Mária, Kolčáková Szakáll Noémi, Szakáll Réka, Mária Šudyová, Aradszký Richard, Ferdics Béla, Jozef Kordoš, Lipcsey György, Robert Longauer.

A megnyitó után az ünnepi műsorra invitálták az egybegyűlteket. Rövid dokumentumfilm mutatta be az iskola történetét a kezdetektől, 1959-től, napjainkig, majd Cséfalvay Emma szavalatával indult a műsor.

Kevicky Tünde, az est háziasszonya köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Kollár Katalinnak.

Az igazgató asszony örömmel mondta el, az elmúlt hatvan év, a ma is sikeresen működő iskola azt bizonyítja, kiradírozhatatlan nyomot sikerült hagyniuk a város és a bővebb környék életében. Szavai szerint nagy felelőséggel jár munkájuk, mivel a kezük közé kerülő gyermekek tehetsége csak kiindulópont, az őket oktatók felelőssége, hogy az ki is bontakozhasson. Kiemelte, olyan diákokat szeretnének nevelni, akik örömmel hallgatják a zenét, szívesen látogatnak el, és értik a művészeti előadásokat, koncerteket.

Az iskola szülői szövetségének elnöke, Kelemen Bibiana is köszöntötte az iskolát. Kiemelte, az elmúlt 60 év nem egyszerűen hat évtized, hanem sok száz gyerek, aki ebbe az iskolába járt, akikből a rátermett tanárok művészetet értő, nyitott gondolkodású embereket neveltek. Egyben megköszönte a pedagógusok munkáját, amelyet a diákok fejlődése érdekében tettek és tesznek.

Hájos Zoltán, városunk polgármestere örömét fejezte ki, hogy az iskola és a város szoros kapcsolatot ápol. „Ez a mostani egy meghatározó évforduló az iskola életében, ahogy az iskola meghatározó intézmény a városban, mivel szakmailag és emberileg kiemelkedő művészekkel gazdagította városunkat” - emelte ki a polgármester. Megköszönte a munkát a volt és a jelenlegi pedagógusoknak, majd emléklapot nyújtott át az igazgatónőnek, további sikeres munkát kívánva.

Az ünnepi műsor az iskola volt diákjainak műsorával folytatódott, melyben felléptek: Mezei Ernő, az iskola tanára, zongoraművész, Béhr Márton színész, Baranyai Judit, énekesnő, Rigó Ronald, zongoraművész, Molnár Ágnes, operaénekes.

Rácz Tibornak Kollár Katalin emléklappal köszönte meg azt a sok jót, amit a művészetért és az iskoláért tett. Az igazgatónő szavai szerint az „iskola legkedvesebb öregdiákja” rövid rögtönzött beszédében felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos az emberek számára a művészet. „Ki emlékszik arra, hogy kik voltak a politikusok, vagy a tehetős, befolyásos emberek Bach, Vivaldi, Smetana, vagy Bartók korában? De a kiemelkedő művészek nevére mindenki emlékszik!” - mondta a nemzetközi szinten elismert harmonikaművész. Másodéves diákját hozta el fellépni, hogy ezzel is igazolja, hogy a művészeti alapiskolák olyan jó képességű diákokat küldenek továbbtanulásra, akik egy év után nyugodtan kiállhatnak a színpadra, megállják a helyüket.

Az ünnepi műsor végén a tánc vette át a szerepet, előbb Klimek Lilla moderntánc bemutatója, majd a Görcs testvérpár, Mihálka Görcs Linda és Görcs Tamás népi tánca szórakoztatta a közönséget.

Szerkesztőségünk nevében mi is gratulálunk, további sok sikert kívánunk a jubiláló intézménynek.

Tekintsék meg az ünnepségen készült felvételeinket.

Szöveg és kép: Rózsár Vince