Jelenlegi hely

TITI & HANDPAN

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, május 31 - 05:42 | Kultúra
Egy új, különleges és egyedi zenei szolgáltatásról beszélgettünk Pataky Ádámmal, a Rivalda Színház tagjával.
TITI & HANDPAN

Hogyan kerültél Dunaszerdahelyre?
2013. június 1-én jöttünk Dunaszerdahely városába Budapestről csapatostul, mint képzett színészek, hogy megalapítsunk egy prózai színházat. Azóta már 3 éve a Rivalda Színház állandó székhelyén a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban működik. Mindenféle korosztálynak készítünk előadásokat. Az óvódás kis gyermek közönségtől kezdve a felnőtt rétekig.
Ha már itt tartunk, mindenkit várunk sok szeretettel 2016. június 16-án a VMK Mozitermében premierként bemutató Gyilkosok Társasága című krimi előadásunkra este 7-órakor.

Mivel foglalkozol a színészet mellett, van másra is időd?
Még a színház alapítás előtt a szakmám kezdetekor 6 évvel ezelőtt felfigyeltem egy különlegességre az életemben. Egy egyedülálló tárgyra, aminek a neve Handpan.
A hangszerek világába tartózna, de a készítői egy egyedülálló csoportba helyezték névileg. Nem hangszer lett, hanem hangszobor. Nem régiben kitaláltam egy egyedi és különleges szolgáltatást. Templomi vagy egyéb szertartásokra járok esküvői párok egybekelésére, ahol még varázslatosabbá teszem zeneileg a szerelmesek legfontosabb napját.

Mi az a handpan?
A Handpan a 21. százat egyik legújabb és legkülönlegesebb zenei találmánya. Ahogy már mondtam nem hangszer, hanem hangszobor és 2000-ben találta fel egy svájci házaspár. Ez a házaspár régebben steel drumokat készített. Ezeket szétfűrészelt olajos hordók aljából készítették kalapács és pontozó segítségével. A homorúvá vált felület minden része más és más fémhangot ad ki. Ezt fordították ki, mint egy sapkát, s hegesztették össze egy másikkal. Végül egy ufó szerű alakot öltött. Így született meg a handpan.
Nem tömeggyártásra készül. A mesteremberek kézzel kalapálják ki és hosszas váró lista alapján lehet csak hozzájutni. Ha egyáltalán hozzájutunk… Egyfajta türelemjáték a kivárása, de akinek megadatik, egy ilyen különlegesség annak örökre megváltozik az élete.
Chill out a zenei stílusa. E stílus nyugalmat áraszt, mely a hallgatójában kikapcsolódást, ellazulást eredményez. A hangját nem lehet semmihez sem hasonlítani. Ritka eme találmány és máig az emberek alig hallanak róla.

Miért nem más hangszer?
Régebben játszottam más ütőhangszereken is. Kongán, bongón, udu drum-on és jelenleg még cajon drum-on is. Szeretem a különleges hangszereket. Mindegyik közel állt a szívemhez, de a handpan egy teljesen új utat nyitott az életemben. Szinte egyből beleszerettem.

Mikor kezdtél el aktívan foglalkozni a handpan-nel?
2010 környékén találkoztam először a handpan csodával, majd 3 évig csak kutattam és érdeklődtem eme rendkívüli hangszobor után, majd hosszas türelmes várakozás, youtube-os nézelődés és sikeres tárgyalások után találkoztam az első handpan hangszobrommal, amit később követett egy újabb handpan példány 2014-ben. Jelenleg is tulajdonosa vagyok annak.
Idén 2016. januárjában viszont hivatalosan is elindult az én saját szolgáltatásom a zenei projektemmel kapcsolatosan, aminek a neve TITI & HANDPAN. Kifejezetten esküvői szertartásokra vagyok megrendelhető, de egyéb eseményekre is szívesen ellátogatok. Magyarországon és Szlovákián belül a magyar felvidéki területeken vagyok még elérhető.

Vannak fellépéseid is?
Természetesen vannak. Eleinte még nem láttam benne akkora keresletet hisz egy olyan ember, akinek megadatik, egy ilyen csoda az nem bizniszként tekint rá és emiatt csak mellékesen elfogadtam felkéréseket Budapesten, mert sokan érdeklődtek és vágytak a hangjára.

Hova hívnak leggyakrabban?
TITI & HANDPAN szolgáltatásom kifejezetten esküvői ceremóniákra van kiélezve. A friss, boldog egybekelő pároknak nyújtok egy nagyon különleges és egyedülálló egész napos élményt, ami az egybekeléses ceremónia keretein belül található.
Templomi esküvőkön (bármilyen vallású szertartáson és helyszínen) a rokonok, barátok és további meghívottak, míg helyet foglalnak, és amíg nem kezdődik el a szertartás addig e csodálatos handpan utazással varázsolom el az adott légkört. Illetve a szertartás közben is a pontos egyeztetés alapján kísérem zenei háttérrel a boldog pár egybekelését. Majd mikor, kimondták a boldogító igent, és ha van esetleg a szertartás után templomkerti vagy beltéri köszöntő illetve polgári esküvő, akkor ott is tovább fokozom a nyugtató és boldog hangulatnak a zenei vonalát.
De egyéb eseményekre is szívesen ellátogatok, mint például bor áldás, szüreti napok, festmény bemutatók,- kiállítások, könyvbemutatók, születésnapok vagy akár gyermek keresztelők.
A www.titihandpan.hu oldalamon videók is megtekinthetőek eme hangszobor megismeréséről. A következő fellépésem amúgy a Dunaszerdahelyi II. Felvidéki Vágtán lesz, június 25-én ahova mindenkit várok sok szeretettel délelőtt 11:15-kor a magnyitó után közvetlen. 

Hogyan fér meg ez a színészet mellett?
Nagyon egyszerűen. Amire időt szán az ember arra mindig van ideje. Na meg a Rivalda Színház támogatja a zenei vonalamat. Amikor éppen nincsenek színházi próbáim vagy egyéb elfoglaltságaim, akkor szabad időmben előveszem, az Ufó formájú kis csodámat és elmerülök a handpan varázslatába.