Jelenlegi hely

A színháznak prioritása van az életemben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, május 28 - 10:53 | Kultúra
Huber Gabriella fitness-edző, dietetikus szakember, egyre sikeresebb üzletasszony. Számára a legfontosabb mégis a színház. A Győri Nemzeti Színházban jelenleg is játszott 4x100 című színmű egyik főszereplője. Őt kérdeztük múltról, jelenről, tervekről.
A színháznak prioritása van az életemben

Gyerekkorodtól szerettél volna színész lenni, vagy csak később döntöttél így?
A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Fesztiválon országos második helyezést értem el, ezután kezdtem el „színészi karrieremet” a Kis Fókuszban. Majd felkértek a Duna Menti Tavasz gyerekzsűrijébe, de amikor jelentkeztem a fesztivál stábjánál, kezembe nyomtak egy macskabábot, és mondták, hogy én leszek a konferanszié. Hat évig voltam így cica-műsorvezető. Amikor Takács Tímea megalapította a Novus Ortus kamaraszínpadot, vele tartottam. Igazából ő volt az, aki motivált, ő támogatott abban az elképzelésemben, hogy nekem a színészettel kell foglalkoznom. Hatalmas pozitívum volt számomra 2006-ban a Jókai Napokon kapott Legjobb női alakítás díja, a Novus Ortus Diákszínpad, Federico García Lorca Yerma című kamara előadása Yerma szerepének megformálásáért. Ekkorra már annyira szerettem volna színész lenni, hogy kizárólag a pozsonyi színművészetire adtam be a jelentkezésemet. Felnőtt fejjel már tudom, hogy akkor nem igazán voltam felkészülve, nem volt meg bennem a mára rám jellemző kitartás.

A Budapesti Corvinus Egyetemen szereztél „civil” oklevelet, közben végezted el a Pesti Magyar Színiakadémiát. Fel tudod használni a közgazdaságról tanultakat?
Szüleim noszogatására adtam be a jelentkezésemet a Corvinusra. Másodéves egyetemi hallgató voltam, amikor a Pesti Magyar Színiakadémiára is jelentkeztem. Nem volt könnyű időszak, hiszen két iskolában kellett egyszerre helyt állnom. Mindenesetre akkorra felismertem, hogy érdemes felkészültnek lenni, mert így az ember ösztöndíjban részesül. Sikerült egy kis pénzt félretennem az egyetemi éveim alatt, abból tudtam megvenni az első E-fitness gépemet - így indult a fitness karrier. Egy komolyabb betegségem kapcsán ismerkedtem meg a Cambridge diétával, amivel újra formába tudtam hozni magam. Úgy döntöttem, hogy dietetikusként másoknak is segítek - így indítottam a következő vállalkozásomat. Mondhatom, hogy nem bántam meg a „civil” főiskolát.

Kire emlékszel szívesen a színiakadémiáról? Volt-e kedvenc tanárod, esetleg diáktársad?
Többen oktattak, de a színészmesterség-tanárom Huszár László, színművész volt. Nagyon tetszett benne, hogy mint vidéken játszó színész, a klasszikus színjátszást tartotta fontosnak. Az ő elképzelése szerint a színpadon a legtöbb női szerepben szoknyát viselünk, és azt tartotta, hogy tanuljuk is meg viselni. Ez annyira belém ivódott, hogy azóta a hétköznapokban is ritkán hordok nadrágot, szoknyában érzem magam igazi nőnek. Mellette ott volt Szente Vajk, aki a maga üdeségével egy egészen más rálátást adott a színészetre. Őt rendezőként és darabíróként is nagyon elismerem. Nem utolsó sorban ő szerettette meg velem a zenés színjátszást. Ezt a szeretetemet tovább erősítette Nádor Magda, volt operaénekesnő, a zeneakadémia tanárnője, aki meghatározó személyiség az életemben. Énekelni tanít egy terluszológia nevű lenyűgöző tanítási módszerrel, és emberileg is nagyon sokat adott nekem. A társak közül, Trecskó Zsófia az, akinek a mai napig adok a véleményére.

Jelenleg a Győri Nemzeti Színházban játszol. A 2015/2016-os évadban előbb Az ember komédiája című vígjáték, most pedig a 4x100 című színmű egyik főszerepe a tiéd.
Mind a kettő más feladat volt. Úgy érzem, hogy Az ember komédiájában még nem tudtam kiteljesedni, nem tudtam teljesen elengedni magam. A 4x100 pedig olyan volt, mint mikor frissen szerzett jogosítvánnyal beültetnek egy Forma 1-es autóba. Elgondolkodtató, komoly mondanivalójú rétegdarab, nem egy könnyed vígjáték. Kamara előadás, melyet hatan játsszuk, gyakorlatilag szinte az elejétől a végéig fent vagyunk a színpadon. De szeretem a darabot, és Kisesztert, a szerepemet is.

Meddig fut még az előadás, láthatják még a dunaszerdahelyiek?
Győr ugye nincs messze Dunaszerdahelytől, aki kíváncsi a darabra, vagy rám, megtekintheti még június 2-ig, de június 17-én a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT Fesztivál programjába is bekerült, ami számomra nagy megtiszteltetés.

Mit csinálsz, amikor nem játszol?
Imádok segíteni az embereknek, ezért sem adom fel a mostani dietetikus és fitnesses tevékenységemet sem. Ugyanakkor, párommal, ha csak tehetjük, kirándulunk. Imádok hegyet mászni, sportolni, természetet járni és városban lófrálni – eléggé dinamikus embernek tartom magam.

Hamarosan véget ér a színházi évad. Nyárra milyen terveid vannak színház nélkül?
Korábban voltak olyan évek, amikor az egész nyaramat színházi elfoglaltságban töltöttem. Az idénre is van néhány nyári színházi terv, de erről még nem szeretnék beszélni, babonás vagyok.

Magyarországon szeretnél játszani a jövőben, vagy idehaza?
Természetesen örülök a magyarországi felkéréseknek, de nagyon szeretnék itthon játszani.

Összefoglalnád, ki is Huber Gabi?
A színpadon meditatív állapotba kerülök, megszűnök én lenni, és az leszek, aki az adott darabban vagyok - most például Kiseszter. Az életemben mindig jól jön a két különböző irányú tudás: a színészetben a gazdaságin megtanult céltudatos látásmód, az üzleti életben a színészi alap. Igazából nem is tudom eldönteni, hogy üzletasszony vagyok, aki színész, vagy színésznő, aki üzletel.

Köszönöm a beszélgetést. Portálunk olvasóinak nevében is sok sikert kívánok az üzleti terveidhez, valamint sok jó szerepet, amivel megörvendezteted a nézőket.

Címkék: Huber Gabriella