Back to top

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Publikálva: 2021, január 18 - 20:24
Nem minden esetben kapják meg a koronavírussal megfertőződött egészségügyi dolgozók a bevételük kivetési alapjából kiszámított 80 százalékos táppénzt – hívta fel a figyelmet a problémára az Orvosszakszervezet (LOZ).
Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Erre az összegre csak akkor jogosultak, ha a munkáltató igazolja, hogy az alkalmazottak munkavégzés közben fertőződtek meg.

„Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy ebben a nehéz helyzetben, amikor megteltek a kórházak, az intézmények vezetése vonakodik kiadni ilyen igazolást”

– nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Miroslav Mendel, a LOZ Ružinovi Egyetemi Kórházban működő alapszervezetének elnöke.

A kórházi dolgozók ilyen esetben a kivetési alapjuk 55 százalékának megfelelő táppénzt kapnak. Mendel szerint a legtöbb ilyen eset éppen a Ružinovi Egyetemi Kórházban történt.

Miután a szakszervezet panaszt tett, azt a választ kapta a kórház vezetésétől, hogy igyekszik a dolgozók érdekei szerint eljárni, de ehhez szüksége van az egészségügyi minisztérium rendelkezésére, hogy később ne legyen probléma a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkezett megbetegedésre vonatkozó táppénz folyósításával.

„Remélem, minél hamarabb eljut az összes kórházigazgatóhoz a szükséges minisztériumi rendelkezés, és az egészségügyi alkalmazottak megkapják azt, ami a törvény szerint megilleti őket” – mondta Mendel.

Arra is rámutatott, hogy általában a megfertőződött egészségügyi alkalmazott férje vagy felesége is karanténba kényszerül, és mindketten csak táppénzt kapnak, ami már jelentős bevételkiesés a család számára.

felvidek.ma / tasr

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus