Jelenlegi hely

Még várni kell a Bethlen-támogatásra

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 12 - 08:20 | Oktatás
Lassan teljes gőzzel beindul az új tanév, s egyre többeket érdekel, mikor várható a Bethlen Gábor Alap iskolakezdési támogatása. A Ma7 hírportál munkatársai utánajártak.
Még várni kell a Bethlen-támogatásra

A szülők már megszokták és számolnak is azzal a 70 euró körüli, Bethlen-pénzként köznyelvesült összeggel, amely az iskolakezdés tájékán érkezik Magyarországról, s amelyre még tavasszal, április végéig nyújtották be a kitöltött adatlapot a kötelező mellékletetekkel.

A beérkezett támogatási kérelmeket a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) ellenőrzi és dolgozza fel, majd ezután az alaphoz továbbítja.

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás összege 22.400 forintnak megfelelő euró, az aktuális valutaárfolyamok szerint. A főiskolai tanulmányokat folytatók pedig hallgatói támogatásban részesülhetnek. Ennek összege 2.800 forintnak megfelelő euró.

Fekete Irén, az SZMPSZ megkeresésünkre elmondta, az alapnál a bizottsági határozat aláírására várnak, aminek megvan a maga átfutási ideje.

Előreláthatólag szeptember végén, október elején kerülhet sor a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetésére. A pontos dátum tehát még nem ismert.

Jövőre valószínűleg változások lesznek a kifizetési rendszerben is, mivel a hírek szerint az OTP bank, mely jelenleg a kifizetések lebonyolítója, kivonul Szlovákiából. A Bethlen Alap támogatása főleg azokban a családokban jelent nagy segítséget, ahol az egyik szülő munkanélküli, vagy pedig egy szülő nevel több gyermeket, de komoly segítség a nagycsaládosoknak is. A bank előtt kígyózó sorok árulkodnak minden évben arról, hogy megkezdődött a támogatások kifizetése. Az idén erre még néhány hetet várni kell.

Forrás: Ma7