Back to top

Karanténidőszakban is a látogatók a legfontosabbak

Publikálva: 2020, december 9 - 07:48
Mit tehet a kultúráért karanténidőszakban, nézők nélkül egy olyan intézmény, amely alapvetően a nézőket szolgálja ki? Takács Tímeát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatónőjét kérdeztük.
Karanténidőszakban is a látogatók a legfontosabbak

Egyfajta évértékelő lett ez a beszélgetés, hiszen múlt év december elsején nevezték ki az Csaplár Benedek VMK élére Takács Tímeát. Azt, hogy kultúraszervezésben mennyiben hozott volna változást, fejlődést az elmúlt egy év, sajnos nem tudjuk meg, tekintve, hogy tavasztól a koronavírus-járvány miatt a korlátozások különböző fokozataiban élünk, nézőket fogadó előadások megtartására vajmi kevés esély volt.

Ahogy az igazgatónő elmondta, nagy lendülettel vágott bele az elképzelései megvalósításába – azok egy részének végrehajtását ellehetetlenítette ugyan a járványhelyzet –, de nem adja fel.

„Öt alapvető feladata lenne művelődési központunknak: kulturális, színházi, zenei rendezvények és egyéb előadások szervezése, bemutatása; oktató-nevelői célzatú rendezvények megvalósítása, a mozi működtetése; saját rendezvények népszerűsítése, illetve plakátragasztás a város területén található hirdetőoszlopokra. Ezt azért tartom fontosnak felsorolni, hogy látsszék belőle, gyakorlatilag a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt hozott rendelkezések szinte mindegyik tevékenységet korlátozták, lehetetlenné tette. Kollégáimmal ennek ellenére nem csüggedtünk, belevágtunk valami más, legalább annyira fontos dologba, fejlesztésbe“ – kezdi a beszélgetést Takács Tímea.

Mint az igazgatónő elmondta, a járványügyi rendelkezések mindkét időszakában kihagyták őket az újranyitók első csoportjai közül, szinte semmilyen lehetőségük nem volt igazi, korábban megszokott programokat megtartani, vagy ha volt is, csak minimális mértékben.

Ugyanakkor a lehetőségekhez mérten a legjobban használták ki az elmúlt időszakot, olyan fejlesztéseket tudtak végrehajtani a művelődési házban, amelyek kivitelezése miatt nem kellett a látogatóknak kényelmetlenségbe ütközniük. Egyrészt sikerült egy nagy takarítást, szelektálást véghezvinni, amire bizony – a sok szervezési feladat közt – kevés idő jutott a korábbiakban. Másrészt, egy sikeres magyarországi pályázatnak köszönhetően, a színházterem hangosítását és világítástechnikáját tudták nagy mértékben fejleszteni. Egy nagyon fontos projektről van szó, melynek köszönhetően sokkal könnyebb az előadások technikai hátterének biztosítása - a hangosításé és a fénytechnikáé is, nem utolsó sorban használata sokkal élvezetesebb szórakozást biztosít majd az előadások, koncertek nézőinek.

Újdonságként várja majd a közönséget az újonnan kialakított kamaraterem is. Városunk ismert személyiségéről, Dunaszerdahely díszpolgáráról, a neves harmonikaművészről, Rácz Tiborról kapja nevét a művelődési központ első nevesített terme. A multifunkcionálisnak tervezett, közel százszemélyes teremben koncertek, filmklub, előadások lesznek megtartva.

Ha lassan is, de visszatér az élet a művelődési központba. Tarcsi Alica vezetésével kreatív műhely indulhatott, melyet egyelőre csak a rendelkezések szerinti létszámban vehetnek részt érdeklődők, de a jó fogadtatás nagy jövőt jósol a kezdeményezésnek.

Korábban a VMK-ban évente megvendégelték a mentálisan sérült gyermekeket is. A szervezési osztályon készülnek már a csomagok, melyeket ezúttal nem a központban kapnak meg a gyerekek. „Ezt a hagyományt az idén sem szeretnék megszakítani, bár más formában kerül rá sor” – mondta Takács Tímea.

További programként, decemberben lemezbörzének is otthont ad a VMK. Két szombaton, december 12-én és 19-én várják a bakelitok kedvelőit a Csaplárba.

Az év zárásaként, előbb karácsony előtt, december 22-én Bereczki Zoltán karácsonyi koncertjét, majd december 29-én a hazai For You Acapella koncertjét élvezheti a közönség – bár mondani sem kell, a szigorú rendelkezéseket betartva kerülhet csak sor mindkét zenei csemegére.

Jó hír az is, hogy ezekere a programokra felhasználhatják a korábban megvásárolt ajándékutalványokat és színházi ajándékutalványokat, mivel azok érvényességét 2020 végéig meghosszabbították. Ráadásul az igazgatónőtől azt is megtudtuk, 2021-re is vásárolhatók ajándékutalványok. Aki élményt szeretne ajándékozni – akár karácsonyra is – megteheti.

Mit hoz a jövő? Nem tudjuk. De tervezni mindig kell. Az igazgatónő ezúton is megköszönte a közönség türelmét, melyet a lehetőségekhez képest igyekszenek meghálálni. Prioritásként kezelik az idén elmaradt előadások megszervezését, ami viszont már eldöntetett, bérletek nem vásárolhatók majd 2021-ben. Az előadásokra szabadon vásárolható jegyeket árusítanak, de az biztos, hogy a korábbi bérletesek kedvezményben részesülnek –tudtuk meg a VMK vezetőjétől.

„Nehéz megjósolni az időpontot, nehéz megjósolni a hogyan továbbot, de folyamatosan készen állunk arra, hogy intézményünkben újraindítsuk a kulturális életet. Ez évbe sok tervvel indultunk, de azok nagy része sajnos nem valósulhatott meg. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a maximumot sikerült kihoznunk ebből a nehéz időszakból” – zárta gondolatait Takács Tímea.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?