Jelenlegi hely

Esélyteremtés a gyakorlatban – tapasztalatcsere a szociálisan hátrányos gyermekekért

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 17 - 07:09 | Színes
Október 25-én, pénteken 18.00 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Csallóközi múzeum kiállítótermében Esélyteremtés a gyakorlatban címmel kerül megrendezésre az a beszélgetés, tapasztalatcsere, melynek témája a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek. Az est vendége L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány megálmodója, létrehozója, arca, az esélyteremtés és az integráció elkötelezettje, pedagógus, művész. Az est szervezője a NewEDU polgári társulás. Tóth Erika, elnök mesélt a részletekről.
Esélyteremtés a gyakorlatban – tapasztalatcsere a szociálisan hátrányos gyermekekért

Aki nem ismerné L. Ritók Nóra munkásságát, mit kell róla tudni?

Nóra egy rendkívül sokoldalú ember, pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója, számos tankönyv, módszertani segédanyag, cikk írója. A gyerekszegénység, mélyszegénység ellen küzd, az esélyteremtésért és integrációért dolgozik. Könyvében, a Láthatatlan Magyarországban a mélyszegénységben élő gyerekekkel folytatott munkája során megélt sikereit, kudarcait összegzi. Aktív grafikusművész, folyamatosan publikál és tanít. Az Igazgyöngy Alapítvány művészeti projektjei, gyermekmunkái rangos nemzetközi versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

A módszerük egyedi, különleges: a személyiségfejlesztés középpontba helyezésével, az alkotás örömét megtapasztalva, egy komplex fejlesztést/terápiát nyújt.

Ezt a komáromi nyári egyetemen személyesen is megtapasztaltam, (a képzésükön részt vevő pedagógusokkal együtt), és csak megerősíteni tudom. A nyári szünet elején, a tanév végi hajtás után olyan kikapcsolódás volt alkotni, új technikákkal megismerkedni, elmerülni a szépben (még az olyan amatőröknek is, mint én), ami felért egy nyugtató terápiával. A nyári egyetemen az Igazgyöngy Alapítvány több mint tíz éve vezet képzéseket. Több pedagógus “visszajáró” hallgató, saját elmondásuk alapján mindig tanulnak újat és ellazulnak, megnyugszanak a képzés alatt. Tehát a terápiás hatás igaz, még a pedagógusokra is.

Štefkovič Patasi Ági cikkének folytatását a KlikkOut weboldalán olvashatják el!