Jelenlegi hely

„Csak az összetartó közösség tud megmaradni”

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, október 6 - 22:15 | Hírek
Az esős idő ellenére szép számban összegyűltek csütörtök koraeste az 1848/49-es emlékműnél, hogy részt vegyenek az október 6-ai nemzeti gyásznap alkalmából rendezett megemlékezésen.
„Csak az összetartó közösség tud megmaradni”

Elsőként dr. Hájos Zoltán polgármester üdvözölte a vendégeket és a jelenlévőket, majd beszédében hangsúlyozta, nem csupán tizenhárman vesztették életüket az aradi vérpadon. Egyúttal utalt arra, hogy a hősök eszmeisége számunkra is például szolgálhat, s arra kérte a résztvevőket, mindenki legyen hősies a mindennapi kihívásokban, és ne adja fel magyarságát. „Álljunk ki önmagunkért, álljunk ki közösségünkért, mert csak az összetartó közösség tud megmaradni, sikeres lenni.”

A folytatásban Vadkerti Imre énekét hallgatta meg a közönségnek, majd Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke tartott ünnepi beszédet. Berényi szerint március 15 dicsősége mellett október 6 gyászában is együtt kelle lennie a nemzetnek. „Emlékeznünk kell, mert nekünk is szükségünk van ezekre a morális célokra” – mondta. Az aradi hősök kapcsán pedig emlékeztetett: „Fontos kiemelnünk, hogy a többség nem is volt magyar.” A politikus hangsúlyozta, ez is bizonyítja, a magyar ügy nem csupán a nemzet számára volt fontos. Arra is kitért, hogy a történelem mindenféle marketing és médiaeszközök nélkül is megmutatja, milyen szerepe volt az egyes történéseknek az adott korban. A jelenről is majd az utókor mond ítéletet. A jelen nagy kihívásának nevezte Berényi a magyarság fogyásának megállítását.

A megemlékezést Vadkerti Imre, a Novus Ortus, valamint a Vámbéry Ármin Gimnázium, a magángimnázium és a Vámbéry Ármin Alapiskola diákjainak műsora tette még meghittebbé.