Back to top

Čaputová aláírta a gyógyszer-hozzájárulás eltörléséről szóló törvényt

Publikálva: 2021, február 18 - 10:06
Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta a gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és diétás élelmiszerek árához való hozzájárulásról szóló törvényt – tájékoztatta szerdán a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.
Čaputová aláírta a gyógyszer-hozzájárulás eltörléséről szóló törvényt

A módosítás célja, hogy a lakosság kiválasztott csoportjainak – a súlyos fogyatékossággal élő személyeknek, a hat éven aluli gyerekeknek és a nyugdíjasoknak – ne kelljen hozzájárulást fizetniük a kiváltott gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és diétás élelmiszerek után.

A nyugdíjasoknál figyelembe veszik a jövedelmet, a legolcsóbb gyógyszer árához fizetendő hozzájárulást véve alapul.

Az intézkedés költségeit az állami költségvetésből térítik. Az új jogszabály a rászoruló betegek csoportjának helyzetét hivatott javítani. A hat év alatti gyerekek mentesülnek a gyógyszer-hozzájárulás fizetése alól.

Továbbra is érvényes, hogy a legalacsonyabb árú gyógyszer, orvostechnikai eszköz vagy a diétás élelmiszer árát veszi alapul az egészségbiztosító. Az intézkedés 2021. április 1-jétől lép érvénybe.

2022. január 1-jétől a súlyos fogyatékossággal élő személyek hozzájárulását is eltörlik. Ha az érintett személynek jövedelme van, annak összege nem haladhatja meg a meghatározott limitet. A szakértők évi 36 millió euróra becsülik azt az összeget, ami 2021 és 2023 között az állami egészségbiztosítót terhelni fogja az intézkedés kapcsán.

TASR / Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: gyógyszer, lieky