Back to top

Az év eleji kiárusítások kifizetődőek lehetnek

Publikálva: 2021, január 4 - 06:25
A vásárlással tölthető több idő, esetleg karácsonyra kapott ajándékutalványok, illetve a boltok a régi árutól szeretnének megszabadulni – ezek a leggyakoribb okok, melyek miatt sok üzlet tervez évente nagyobb kiárusításokat. A látszólag komoly engedmények azonban nem feltétlenül jelentenek garanciát arra, hogy valóban jó vásárt csinálunk.
Az év eleji kiárusítások kifizetődőek lehetnek

A karácsonyt követő, vagy az újévi kiárusításokat minden üzlet egyénileg tervezi be, ezért érdemes figyelni a közösségi oldalakat, illetve az üzletek hírleveleit. Az üzletek többsége december 25-én indítja akcióit, egyesek pedig ennél is korábban. „Az igazi kiárusítások nálunk általában az év kezdetén vannak, mert a kereskedők megszabadulnának az el nem adott árutól“ – nyilatkozta a Webnoviny.sk kérdésére a Madviso ügynökség marketingese, Karol Voltemár.

Az üzletek számolnak a a karácsonyra kapott ajándékutalványokkal, vagy készpénzzel, ezért a legtöbb kedvezményes akció általában január 15-ig tart. Egyes esetekben azonban ezt követően is előnyösen vásárolhatunk elektronikai vagy ruházati cikkeket.

A kiárusítások alkalmával ugyan pénzt takaríthatunk meg, de ennek is megvannak a korlátai.

A Heureka vásárlási tanácsadója szerint a kedvezmények 2020-ban átlagosan 18 százalék között mozogtak. Ebből adódóan azokhoz az üzletekhez, melyek 80 vagy akár ennél is nagyobb kedvezményt kínálnak, érdemes óvatosan viszonyulni.

„Egyes e-shopok az árleszállítás előtt szándékosan túlárazzák a termékeiket, hogy aztán nagyobb kedvezménnyel csábíthassák a vevőket. Ezért a fogyasztónak ajánlatos vásárlás előtt meggyőződni az adott termék árának alakulásáról“ – hívta fel a figyelmet Tomáš Braverman, a Heureka vezetője. Emellett érdemes ügyelni a félrevezető reklámokra és a pontatlan adatközlésre is.

„Félrevezető információk jelenhetnek meg az óriásplakátokon, hirdetési újságokban, online reklámfelületeken“ – tette hozzá Voltemár. Azonban szerinte a kereskedők egyre ritkábban folyamodnak ilyen praktikákhoz, aminek hátterében az online vásárlás térhódítása áll. Voltemár szerint fokozódik a konkurenciaharc a kereskedők között, ezáltal nőnek a minőségi követelmények és tisztességesebbé válik a vásárlókhoz való viszonyulás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kellene óvatosnak lennünk vásárlásaink során. Az árak figyelemmel kísérése mellett a poprádi székhelyű Fogyasztóvédelmi Szövetség arra figyelmeztet, hogy ügyeljünk az áru minőségére és magára az adott internetes üzletre is. Az internetes vásárlók ugyanis jó célpontjai a csalóknak.

A fogyasztóvédők emellett felhívják a figyelmet a reklamációs szabályok áttanulmányozására is. Az ár mellett így a vásárlásnál döntő szempontnak kell lennie a szervizszolgáltatásnak, a reklamáció és áru kicserélése feltételeinek, illetve az elektrotechnikai termékeknél a energiafogyasztásnak.

„További hiba, melyet a vásárlók gyakorta elkövetnek, hogy nem olvassák el alaposan a kiszemelt áru tulajdonságait, a szerződéseket, szállítási feltételeket, továbbá hogy milyen szankciókra számíthatnak a szerződéstől való visszalépés esetén“ – figyelmeztet Petra Čakovská fogyasztóvédelmi szakember.

A fogyasztóknak tanácsos csak azt az árut megvenniük, melyről megfelelő mennyiségű információval rendelkeznek, továbbá amire valóban szükségük van és amit anyagi szempontból megengedhetnek maguknak.

A kedvezményes ajánlatoknak ugyanis, a Swiss Life Select hitelelemzője, Zuzana Šimonová szerint, nehezen tudunk ellenállni. A kihagyhatatlannak tűnő lehetőség sokakat arra ösztönöz, hogy a vásárláshoz hitelkártyát vegyenek igénybe. „Mindenképp fontoljuk meg ennek használatát, s csak abban az esetben folyamodjunk ehhez a megoldáshoz, ha biztosak vagyunk benne, hogy a pénzt belátható időn belül módunkban lesz visszafizetni“ – tanácsolja Šimonová. Hosszabb lejáratú visszafizetés esetén számolnunk kell a kamatokkal is.

forrás: Felvidék.ma/Webnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: bevásárlás